سلام و صد سلام 😀
من امینام و امیدوارم که حالتون خوب باشه.
قبل از هرچیزی میخوام این شماره از نوتهام رو با یاد و خاطرهی #مهسا_امینی و تمام عزیزانی که متأسفانه سال گذشته در همین ایام از دستشون دادیم شروع کنم. مشخصا، هیچوقت فراموش نمیکنیم که چقدر روزهای سختی رو پشتسر گذاشتیم و به امید روزهای خوب، منتظر میمونیم. این شماره از نوتهام هم از اول هفته آمادهست ولی ترجیح دادم برای انتشارش کمی صبر کنم. این حداقل کاری بود که باید میکردم در این ایام. 🖤
خب همونطور که میدونید سهشنبهای که گذشت اپل مراسم سالیانهی خودش رو برگزار کرد و اپل واچهای جدید و آیفونهای جدید رو هم معرفی کرد، بنابراین طبیعتا از منِ اپل زامبی انتظار نداشته باشید که توی این شماره، تا جایی که در توانمه به این رویداد نپردازم. :)) البته بخشهای دیگه برقراره اما خب بخش اخبار به این موضوع اختصاص پیدا کرده. بریم که شروع کنیم.
نظرات شما
مشترک خوبمون، Mehdi Baseri (مدیونید فکر کنید چون نمیدونم فایملیش رو چجوری به فارسی بنویسم، انگلیسی نوشتم) گفته بالاخره انتظارها به پایان رسید (داره تیکه میندازه بهخاطر تأخیر نوتهام ۴ که حق هم داره :))) و گفته که بخش موسیقی خیلی جالب بوده براش. به پیشنهاد خودش، بهنظرم خوبه که یه بخش موسیقی هم به نوتهام اضافه کنیم. راستش فعلا ایدهی خاصی ندارم که چجوری معرفی کنم ولی خب احتمالا گاها Single Track، گاها آلبوم و گاها هم پلیلیستهای مختلفی رو معرفی کنم که گوش کنید و (امیدوارم) لذت ببرید. ;)
علی Sh نوشته که محمدامین تو بهترینی :)))))) و گفته که پیش خودم میگم کاش بشه بشینم با محمدامین صحبت کنم. :)) اولا که علی جان خیلیییی ممنمونم بابت هندونههایی که زیربغلم گذاشتی و لطفی که بهم داری! دوما آقا من واقعا موجود خاصی نیستم. :)) هروقت دلتون خواست، میتونید بهم ایمیل بزنید و یه قراری باهم فیکس کنیم و گپ بزنیم. من که استقبال میکنم. :> حتی اگر با یه محوریت خاصی اون قرار رو ست کنیم که فبها! راجعبه یه موضوع بهخصوص باهم حرف میزنیم و قهوه میخوریم و کیف میکنیم.
امینِ خاکشوری لطف داشته به انتشار نوتهام ۴ و گفته که ذوقی برای معرفی آیفونهای ۱۵ نداره. متأسفانه ما یکم بد عادت شدیم و انتظار داریم هرسال یه اتفاق انقلابی برای گوشیهای موبایل بیوفته ولی خب از این خبرا نیست. :دی حتما یه بار هم به لحاظ تکنیکال و هم به لحاظ ساختار سهامی این موضوع رو توضیح میدم که چرا کمپانیها آرومآروم تغییراتشون رو اعمال میکنند.
بهروز جعفرنژاد هم لطف داشته و ابراز خوشحالی کرده بابت برگشتن و بهنظرم تو این جمع بهروز از همه بیشتر منو درک میکنه چرا بین انتشار نوتهام ۳ و ۴ انقدر تأخیر داشتم. :)) بهروز یه خبرنامهی خیلی خیلی خفن داره که بهتون معرفی میکنم. دمش هم گرم.
پروداکتها و وبسایتها
تو این قسمت میخوام یه تعدادی از پروداکتهایی که خودم خیلی ازشون استفاده میکنم یا قبلا استفاده میکردم و راضی بودم ولی به دلایل دیگر جایگزینشون کردم رو بهتون معرفی کنم.
خبرنامه داشتن، به سادگی آب خوردن!
من خبرنامه نوتهام رو روی یه پلتفرمی آوردم بالا به اسم Substack؛ این پلتفرم بهنظرم برای خبرنامههای شخصی یا حتی بعضا بیزینسی بهترین گزینهست. تا الان معرفیش نکردم که خوب امتحانش رو پس بده بعد معرفیش کنم. :))
خوبی ساباستک اینه که فرایند ثبتنام در خبرنامه، ارسال ایمیل و از قبیل موارد رو خودش براتون هندل میکنه و تمام دغدغهی شما روی محتواست که یه ادیتور خیلی ترتمیز داره برای این بخش بهعلاوه Insight هر شمارهای که منتشر میکنید. یه مورد جذاب دیگهای که داره اینه که مشترکهای خبرنامه میتونن با جوین شدن تو ساباستک از فیچرهای تعاملی دیگهای هم مثل لایک کردن، کامنت گذاشتن و اینجور موارد استفاده کنند و در نهایت هم از خبرنامهتون یه وبسایتی میتونید داشته باشید که فرم بلاگپستطوری مشترکها میتونن برن اونجا ببینن شمارههایی که تا الان منتشر شده.
من حتی برای نوتهام یه دامنه هم گرفتم (البته یکی از دوستان لطف کرد گرفت و بهم داد ایدهاش هم با خودش بود :دی) که راحت شما میتونید از طریق این لینک همه شمارههای نوتهام رو ببینید: https://notehum.ir :)) ایزی ریدایرکت میشه روی ساباستک.
بهترین مرورگری که تا الان استفاده کردم!
من خیلی وقت بود که دنبال مرورگری بودم که سبکی و راحتی Safari رو با هسته Chrome و فیچرهای Microsoft Edge داشته باشه ولی واقعا تو این سردرگمی و پیدا نکردن گزینهی مناسب خیلی سوییچهای مختلفی انجام دادم و امروز که نگاه میکنم میبینم واقعا تجربه کاملی از مرورگرهایی که استفاده کردم نداشتم.
توی نیویورک یه استارتاپی به اسم The Browser Company اومده یه مرورگری رو توسعه داده به اسم Arc که هسته کرومیوم داره، واقعا به اندازهی سافاری راحت، سبک و سریعه و بارها بیشتر و جذابتر از مایکروسافت Edge فیچر داره! این واقعا بهترین مرورگریه که تا الان استفاده کردم.
الان که ۶ ماهی میشه دارم از آرک استفاده میکنم، میبینم که چقدر مرورگرهای دیگه ناقص هستند. ویژگیهای به شدت کاربردی داره؛ بهعنوان مثال تجربه کاربری Split-Screenـی که داره بینظیره! نوع Tab Management خیلی راحت و جذابه و کل محیط کاربری UI/UX زیبا و تمیزی داره. یه سری فیچر جذاب دیگه هم داره مثلا Boost به شما اجازه میده یه سری استایل مثل فونت، رنگ و دارک/لایت مود بودن سایتهایی که باز میکنید رو تغییر بدید و آرک میاد این تغییرات شما رو بهعنوان یه کد CSS و JS ذخیره میکنه و هربار که اون سایت رو باز میکنید اون کدها رو لود میکنه. مثلا اگه توی ساباستک نوتهام رو بخونید میبینید که فونت فارسی جالبی نداره ولی به راحتی با Boost من اومدم یه فونت فارسی زیبا براش نتظیم کردم. این کار رو روی جیمیل هم انجام دادم.
از طرفی آرک واقعا تیم خفنی هم داره؛ اگه یه سری کانال یوتیوبشون بزنید میبینید یه CEO خیلی باهوش و با استعداد داره و تیم و مدلی که دارن روی فیچرها کار میکنن واقعا جذابه. یه چیز دیگهای که آرک رو برای من خیلی جذاب کرده مدل سرچ کردن و باز کردن یه وبسایت جدیده؛ دقیقا مثل Spotlight مک یه باکسی باز میشه روی صفحهتون و میتونید توی اون سرچ کنید یا یه سایتی رو باز کنید یا حتی از یه سری شورتکات از پیش تعریف شده مثل New Sheet برای باز کردن یه گوگل شیت جدید استفاده کنید.
فعلا آرک برای کاربرهای مک در دسترسه ولی اگه کاربر ویندوز هستید پیشنهاد میدم توی Wait List نسخه ویندوز هم ثبتنام کنید. بهتون قول میدم اگه از آرک و ویژگیهاش استفاده کنید دیگه هیچوقت حتی رغبت نمیکنید برید سراغ مرورگر دیگهای. :))
پیشنهاد محتوا
نوتهام امروز که دارم شماره ۵ رو مینویسم با اینکه فقط نهایتا ۴-۵ بار توی اینستاگرامم معرفیش کردم بیشاز ۲۰۰ مشترک داره؛ اولا که دمتون گرم، دوما که شمایی ۲۰۰ و اندی نفری که نوتهام رو میخونید و اهل خبرنامه هستید، بهنظرم حیفه خبرنامههای خوب دیگهای رو ساباسکرایب نکنید.
بهروز جعفرنژاد که بهتون گفتم، اولین نفری بود که اصلا من رو با ساباستک آشنا کرد اونم به لطف بهروزنامه؛ بهروزنامه یه خبرنام هفتگیه که بهروز توی اون مقالات و اخبار جالبی که در طول هفته میبینه رو مینویسه و خیلی هم جالبه. یه بخش تحلیلی داره که خیلی جذاب و خواندنیه و یه سری مجموعه داره که اکیدا بهتون توصیه میکنم مجموعه «چطوری ثروتمند بشیم، بدون اینکه خوششانسی بیاریم» رو بخونید. برگرفته از رشتو معروف ناواله که من خودم خیلی بهش رفرنس میدم ولی خب این مجموعه بهروز خیلی خوب به زبان فارسی در وصفش نوشته.
در وصف رویکرد بازاریابی و توسعه محصول اپل درمورد آیفون ۱۵، Fotros توی نوتهام قبلی گفته بود حتما حرف بزنیم ولی قبل از اینکه اصلا بخوایم بریم سراغ مورد آیفون ۱۵، بهنظرم بیایم رویکرد اپل رو توی یه سری پروداکت دیگه مثل ایرتگ و آیمسیج ببینیم. MKBHD یکی از بهترین یوتوبرهای حوزه تکنولوژی محسوب میشه و یه ویدئو درمورد حبابهای آبی اپل و یه ویدئو درمورد پارودوکس انتخاب در مقابل اپل در زمان معرفی ایرتگ تولید کرده خیلی خفنه! از یه پرسپکتیو کاملا متفاوت اومده درمورد این موضوعات صحبت کرده و بهنظرم اگه اهل تکنولوژی هستید، باید این دو تا ویدئو رو ببینید. ;)
اخبار
این که دیگه واضحه : ) مراسم اپل برگزار شد، آیفونهای ۱۵ و اپل واچ ۹ و اپل واچهای اولترا ۲ معرفی شدند. اپل واچ اولترا ۲ رو که اصلا نفهمیدم چرا معرفی کرد واقعا انتظار داشتم از اون محصولاتی باشه که دو سه سال یه بار یه نسخه ازش معرفی بشه ولی خب با گذشت یه سال واچ اولترا ۲ رو هم معرفی کرد که واقعا هم خفنه ولی خب… :)) از اون طرف هم اپل واچ ۹ هم چیز عجیب و غریب و خیلی جدیدی نداره و بهنظرم بیشتر از اینکه برای آدمهایی که واچشون مال ۲۰۲۰ به بعده جذاب باشه، میتونه گزینه مناسبی برای کسانی باشه که میخوان تازه برای اولین بار اپل واچ بگیرن یا از اپل واچهای خیلی قدیمی دارن استفاده میکنن.
من تو پرانتز یه چیزی رو درمورد اپل واچ بگم؛ من واچ قبلی که داشتم سری ۳ بود و همیشه هرکی ازم دربارهاش میپرسید میگفتم اصلا کاربردی نداره، فقط ساعت رو باهاش نگاه میکنم و بهخاطر همین هم هست که نمیرم نسخههای جدیدترش رو بگیرم. ولی از وقتی که واچم رو عوض کردم و اومدم روی این نسخههایی اخیر، میبینم خیلی ناخودآگاه واقعا داره در روزمره به کارم میاد. بهلطف سختافزار قویتر و نرمافزار بهینهتر، واچهای جدید واقعا کاربردیتر شدن از کارهای ابتدایی بگیر تا انجام فعالیتهای ورزشی و از همه مهمتر مسائل کاری و Organization که برای من خیلی کاربرد داره.
حالا قبل از اینکه بریم سراغ آيفونهای ۱۵، اجازه بدید و در برابر دو تا از ویدئوهایی که اپل تولید کرده و توی مراسم به نمایش گذاشت ایستاده دست بزنم. :)) یکی ویدئوی Another Birthday که اومده آدمهایی که جونشون توسط آیفون یا اپل واچ نجات پیدا کرده رو با یه پرسپکتیو خیلی جذاب به نمایش گذاشته. یکی هم ویدئو Mother Of Nature که اومده کارهایی که اپل برای محیط زیست انجام داده رو به شکل یه ارائه برای مادر طبیعت معرفی کرده. بهنظرم این دو تا ویدئو از حیث کیفیت هم از نظر روایت یکی از خفنترین و جذابترین ویدئوهای CSRـی بودن که تا الان از یه کمپانی دیدهام.
و حالا درمورد آیفونهای ۱۵ :))) شمایی که دارید نوتهام رو میخونید، قطعا تا الان از طریق رسانهها و اینفلوئنسرهایی که فالو میکنید بارها و بارها در وصف آیفونهای ۱۵ خوندید و هرچی بگم تکرار مکررات کردم؛ اگر هم نخوندید میتونید برای آیفونهای ۱۵ و ۱۵ پلاس این مطلب رو بخونید و برای آيفونهای ۱۵ پرو و ۱۵ پرو مکس این مطلب رو میتونید بخونید. پس من در ادامه سعی میکنم چند تا موردی که برای خودم خیلی بولد بود رو میگم صرفا.
نکتهی اولی که خیلی مهمه بحث اضافه شدن USB-C به آیفونهای ۱۵ و خداحافظی با درگاه لایتنینگه که بالاخره زور اتحادیه اروپا به اپل رسید؛ تبصرهای که داره اینه که تراشهی آیفونهای ۱۵ و ۱۵ پلاس A16ـه و از USB-3 پشتیبانی نمیکنه پس عملا اونی که نسخه پرو نمیخره، از سرعت انتقال داده و سرعت شارژ همون پورت لایتنینگ استفاده میکنه و صرفا اتصال با USB-Cـه ولی خب باز همینش هم جای شکر داره. :)) از اون طرف آيفونهای ۱۵ پرو و پرو مکس USB-3 دارن و هم سرعت شارژشون بیشتر شده هم سرعت انتقال دادهشون.
نکته بعدی که خیلی جذاب بود، بدنه تیتانیومی آیفونهای ۱۵ پرو و پرو مکس بود که بهنظر من واقعا جذابه. حالا قطعا بحث سلیقه مطرحه از اون طرف هم منتظرم یه استفادهای ازشون داشته باشم بتونم نظر بدم ولی حس میکنم قرار در دست گرفتن آیفونهای ۱۵ احساس بهتری داشته باشن و بهخاطی خمیدگیهای جزئی لبهها، خستگی کمتری در بلندمدت برای دست داشته باشن.
مسئلهی بعدی دوربین پریسکوپیه که روی نسخه مکس تا 10x و روی پرو 5x زوم اپتیکال به یوزر میده که کاش روی پرو هم همون 10x رو میداد چون من شدیدا هیتر گوشیهای با ابعاد بزرگم و با نسخه پرو خیلی راحتتر و خوشحالترم درمقایسهبا پرو مکس. :))
نکته بعدی تراشهی سوپر قدرتمند A17 Proـه که تا الان توی بنچمارکها که اسنپدراگون ۸ نسل ۲ رو خورده (البته بین علما هم اختلافه که رقیبش اسنپدراگون ۸ نسل ۳ـه) از طرفی Raytracing سختافزاری واقعا اقدام سنگینیه و باید ببینیم اون ۳۰ فریمی که توی رویداد گفته پایدار هست یا نه.
مورد خیلی جذاب بعدی، اجرای بازیهای کنسول مثل Village 4 و اسسینس Mirageـه که عملا اپل داره باهاش قدرتنمایی میکنه. :)) حالا باید بیاد و بازیها روشون اجرا بشه ولی چیزی که دربارهاش مهمه اینه که تو میتونی بازیهای کنسول رو با همون کیفیت روی آیفون اجرا میکنی!!! اینم بگم که کلا اپل تو بحث Gaming کمپانی عجیبیه؛ چون بدون اینکه حتی یه کنسول داشته باشه، سود بیشتری از سونی و مایکروسافت تو دنیای گیم داره!
یه چیز دیگه هم برای من جذاب بود این بود که آیفونهای ۱۵ پرو میتونن با یه کابل USB-C حین ضبط ویدئو، ویدئو رو بهجای حافظه آیفون روی مک یا یه External Storage ذخیره کنن؛ کلا تمرکز اپل توی این مراسم روی اینکه آیفون ۱۵ پرو Practicaly چقدر میتونه جایگزین دوربینهای حرفهای برای ضبط ویدئو باشه خیلی زیاد بود و بهنظرم تا حد خوبی هم اینطور هست. حالا یه بار سعی میکنم دلایلم رو برای این موضوع بهتون بگم ولی اللحساب اینو درنظر بگیرید که ما برای یکی از ویدئوهایی که توی Bee Creative تولید کردیم، حین ضبط به این نتیجه رسیدیم که تولید اون ویدئو با آيفون ۱۴ پرو بهتر و راحتتر از تصویربرداری با دوربین آلفای سونی بود؛ خروجی اون ویدئو رو هم میتونید اینجا ببینید.
اون وسط هم اپل اومد دکمه Slient رو برداشت و یه دکمه به اسم Action Button گذاشت که حس خوبی بهش دارم؛ البته یه چیزی که بهنظرم جای بهبود داره اینه که بشه تعریف کرد با یه بار فشار دادن یه اکشن برداره، با دوبار فشار دادنش یه اکشن دیگه و با سه بار فشار دادن یه کار دیگهای بکنه که خب اگر بخواد این رو اضافه کنه کار سختی نیست یه آپدیت نرمافزاریه.
از مسائل سختافزاری و نرمافزاری بگذریم، دو تا مسئلهی دیگه برای من خیلی جالب بود؛ یکی اینکه اپل هیچجای مراسم جزء بخش Pricing از عنوان iPhone 15 Pro Max استفاده نکرد و همش گفت iPhone 15 Pro با دو ابعاد مختلف که این حتی روی وبسایتش هم صادقه. اینجاست که یکم بوی لاینآپ جدید روی آیفونها به مشام میرسه. :))
مورد بعدی هم عدم حضور چهرهی محبوب Craig Federighi بهعنوان VP ارشد Software Engineering تو مراسم و حضور پررنگ Joz بهعنوان VP ارشد مارکتینگ توی مراسم بود. حالا چرا این مهمه؟ چون خیلیها معتقد بودن که CEO بعدی اپل Craig خواهد بود ولی الان احتمال اینکه Joz بشه مدیرعامل بعدی اپل هم روی میز اومده. این مسئله مهمه چون دیگه عملا بعدی ۱۳ سال، دوران مدیریت تیم کوک داره به پایان میرسه و اپل باید یواش یواش CEO جدید خودش رو انتخاب کنه.
بهطور کلی، نظر شما رو نمیدونم ولی من آیفون ۱۵ پرو رو خیلی دوست داشتم و امسال هم قطعا از ۱۴ پرو سوییچ میکنم روی ۱۵ پرو و بهنظرم سوییچ ارزشمندی هم هست. از اون طرف از نظر من آیفون ۱۵ هم با اضافه شدن داینامیک آیلند جذابه ولی من خودم معتقدم دیگه نمیتونم روی گوشی ۶۰ هرتز کار کنم. همین الان که گوشیم ۱۲۰ هرتزه، وقتی میره رو Low-Power Mode و صفحه ۶۰ هرتز میشه روانی میشم. :)) البته متأسفانه خرید آیفونهای ۱۴ به بعد کلا تو ایران خیلی منطقی نیست بهخاطر مسئله ریجستری ولی خب من باهاش کنار اومدم.
خب نوتهام ۵ هم تموم شد؛ امیدوارم که لذت برده باشید و حتما منتظر نظراتتون هم درباره این شماره هم درمورد آیفونهای ۱۵ هستم که یکمی بزنیم تو سر و کلهی همدیگه و زامبیبازی دربیاریم. :)) شما میتونید از طریق ساباستک روی این شماره کامنت بذارید یا با ریپلای کردن همین ایمیلی که حاوی شماره ۵ نوتهامه، از طریق ایمیل بهم فیدبک بدید. ;) دمتون هم گرم که این شماره از نوتهام رو هم خوندید. تا شماره بعدی، فعلا. 😉
ارادت،
امین
سلام بعد کلی انتظار برای نوتهام باز هم مارو شگفت زده کردین ایول❤️
خیلی خوبه ک پلتفرم ها و سایت های مفید رو معرفی میکنید از چندها ک برای خودم کاربردی بودم از نوتهام 1 تا 4 نصب کردم و استفاده کردم و substack واقعا فوق العاده بود از همون نوتهام یک نصبش کردم و مجله نوت هام رو برای گوشی از اون جا میخونم و دسترسیم رو راحتر میکنه ، البته نم سیستمم چ مشکلی داره ک روی سیستمم کار نمیکنه😅و فقط گوشی.
در واقع هرسری یکسری اصلاحات میگی تو نوتهام و من چون کنجکاو هستم و دوس دارم هربار چیزهای بیشتری یاد بگیرم تک ب تک اونها رو سرچ میکنم در موردوش میخونم و حتی یک صفحه نوت ایجاد کردم برای نوت هام ک اصطلاحات جدید رو همراه با معنی یادداشت میکنم.
مرسی برای معرفی خبرنامه های جدید خودم اولین خبرنامه ای ک خوندم خبرنامه شما بود ک عالی بود.
خسته نباشی عالی بود.🤍🌱
مثل ۴ دفعه قبل عالی بود. خسته نباشی. من کاملا درک میکنم؛ اینم مثل هر کار دیگهای که از بیرون راحت به نظر میرسه، سختیهای خودش رو داره. خوشحالم که شروع کردی و ادامه میدی.
پی.اس. مرسی از این همه لطفی که به من و بهروزنامه داشتی. خیلی خوشحالم که از اینجا نوشتن لذت میبری؛ امیدوارم نوتهات ۲۰۰ هزارتایی بشه.